Mould Design Engineer

3D-ontwerpen - coördineren– outsourcen - HBO

Vacature

In deze functie ben je verantwoordelijk voor het ontwerp, outsourcing van de matrijsproductie en het onderhoud van de matrijzen welke bij RIS Rubber worden gebruikt. Het gaat zowel om de matrijzen voor de locatie in Lelystad als die in Kula, Bulgarije. Per jaar worden er enkele tientallen nieuwe matrijzen, voor zowel grote als kleine producten, ontworpen en gemaakt met een waarde van enkele duizenden tot tienduizenden euro’s. Je hebt een coördinerende rol op de afdeling en stuurt hierbij een collega aan. Je verdeelt de werkzaamheden, waarbij je zelf de complexere zaken voor je rekening neemt. Het betreft een afwisselende en uitdagende functie, met veel ruimte voor eigen initiatief en inbreng van jouw ideeën.

Op basis van tekeningen of prototypen van het product die je van de klant ontvangt, maak je tekeningen van de matrijs waarmee het product gemaakt gaat worden. Je maakt schetsontwerpen, detail- en productietekeningen die je visualiseert in 3D; er wordt gewerkt met SolidWorks. Zaken waar je o.a. mee te maken hebt, zijn: eigenschappen van het product (grootte, vorm, materialen, etc.), wijze van productie (temperatuur, grootte van de pers, drukkracht van de pers, etc.) en budget. Tijdens het ontwerpproces heb je veel overleg met de technische manager en medewerkers van de afdeling R&D die veel product- en proceskennis hebben. Hun input neem je mee om uiteindelijk tot een definitief ontwerp voor de matrijs te komen.  

De productie van de matrijzen wordt uitbesteed aan constructie- en machinebouwbedrijven met elk hun eigen specialismen. De outsourcing organiseer je zelf. Jij bent verantwoordelijk voor een soepel verloop van de overdracht van het ontwerp naar de leverancier, afstemming over de productiewijze, doorlooptijd en levering bij RIS Rubber. Wanneer de matrijs binnenkomt bij RIS Rubber controleer je zelf of deze er goed uit ziet en regelmatig ben je aanwezig bij het proefdraaien om te zien hoe het product eruit ziet. Tevens onderzoek je de productie- en kostentechnische verbetermogelijkheden voor uitbesteding en ga je op zoek naar nieuwe leveranciers, ook in het buitenland. Begrippen als efficiency, prijs, kwaliteit en leverbetrouwbaarheid zijn voorwaarden waar je zeer alert op bent.  

Ook wanneer (bestaande) matrijzen gerepareerd of aangepast moeten worden, ben jij er verantwoordelijk voor dat dit bij de meeste geschikte leverancier gebeurd. Het gaat hierbij vaak om acute gevallen waarbij je snel schakelt en zaken strak organiseert.  

Standplaats: Lelystad

Functie-eisen

Je hebt een gedegen technische opleidingsachtergrond, HBO werk- denkniveau en ervaring als engineer in de maakindustrie. Je hebt ervaring met het 3D-ontwerpen van mechanische constructies, ervaring met SolidWorks is een pre. Je spreekt voldoende Engels om met buitenlandse collega’s en leveranciers te kunnen communiceren.

Persoonskenmerken
Je wordt enthousiast van de combinatie van het maken van technisch complexe ontwerpen met het organiseren van de outsourcing van productie. Door jouw brede technische kennis, ruimtelijk inzicht, nauwkeurigheid en gestructureerde manier van werken, ben je in staat nieuwe ontwerpen effectief en efficiënt uit te werken. Je hebt veel kennis van materialen. 

Je doet je werk met passie, hebt een sterke affiniteit met de maakindustrie en bent dus ook regelmatig in de fabriek te vinden om te zien welke producten er met ‘jouw’ matrijzen worden gemaakt. Eventuele verbetermogelijkheden vallen jou op en neem je mee om zo nog betere ontwerpen te kunnen maken. 

Jouw werkwijze is proactief en problemen zie je als uitdagingen en kansen. Je werkt nauwkeurig en gestructureerd, bent alert en kostprijsbewust. Over de verschillende projecten die lopen, kun je goed overzicht houden zonder belangrijke details uit het oog te verliezen. Communicatief, zowel mondeling als schriftelijk, ben je sterk, waardoor je goed kunt omgaan met een grote diversiteit aan menstypen, zowel intern als extern. 

Bedrijfsomschrijving

Onze opdrachtgever, RIS Rubber, is al meer dan 60 jaar toonaangevend producent van rubbervormartikelen. RIS Rubber heeft twee productielocaties; Lelystad en Kula, Bulgarije waar in totaal 175 vakmensen zich inzetten om klanten te voorzien van hoogwaardige rubberartikelen. RIS Rubber is ISO 9001 en 14001 gecertificeerd. RIS Rubber heeft een zeer breed klantenbestand en produceert vele verschillende technische rubber artikelen voor sectoren als; agritechniek, bagger, on- en offshore, afdichtingen en automotive.

RIS Rubber (Lelystad) heeft een eigen ontwikkel- en engineeringsafdeling. Productontwikkeling in nauwe samenwerking met de klant en moderne testfaciliteiten stellen RIS Rubber in staat binnen korte tijd oplossingen te bieden.

Bij de hoofdvestiging van RIS Rubber in Lelystad zijn circa 35 vaste medewerkers aan het werk. Op deze vestiging vinden ook de productontwikkeling en procesverbeteringen plaats. Grotere series, waarbij de prijs vaak een grotere rol speelt, worden bij de vestiging in Bulgarije geproduceerd; hier werken circa 140 medewerkers.    

Dit familiebedrijf is financieel gezond en de doelstellingen zijn ambitieus. De organisatie kenmerkt zich door klantgerichtheid, innovatie, specialistische kennis en weinig verloop. Ze blijven investeren in de toekomst, er wordt momenteel een modern nieuw kantoorpand gebouwd. Op www.risrubber.com tref je meer informatie aan over onze opdrachtgever inclusief een video van de werkzaamheden welke op de productielocatie Lelystad worden uitgevoerd. 

Contactinformatie

Het volledige werving- en selectietraject wordt verzorgd door Métier.

Mocht je interesse hebben in deze functie en voldoen aan de gestelde eisen, reageer dan zo spoedig mogelijk via onze site www.metier.nl. Voor vragen kun je contact opnemen met Ingobert Veen.