Manager Bedrijfsbureau & Relatiebeheer (lid MT)

professionaliseren - metaalsector – 80% intern – 3 fte

Vacature

In verband met verdere groei en professionalisering zijn wij voor onze opdrachtgever op zoek naar een manager bedrijfsbureau en relatiebeheer. 

In deze nieuwe en uitdagende rol ben je als manager bedrijfsbureau en relatiebeheer verantwoordelijk voor de aansturing van het bedrijfsbureau en het onderhouden van klantrelaties. Je bent onderdeel van het MT dat naast jou bestaat uit de algemeen directeur en de productieleider. 

Na het binnenhalen van de orders of het binnenkomen van aanvragen, controleer je of tekeningen en snijopdrachten volledig zijn en de juiste maatvoeringen zijn doorgeven. Wanneer zaken niet compleet of correct zijn, neem je contact op met de klant om de juiste gegevens op te vragen. Vervolgens stuur je de medewerkers van het bedrijfsbureau aan om calculaties te maken en de werkvoorbereiding op efficiënte en doordachte wijze uit te voeren. Jij bent degene die bepaalt op welke aanvragen wel en niet gecalculeerd wordt. Dit laat je afhangen van o.a. maakbaarheid, slagingskans en prijsvergelijkingen met concurrenten. Alle calculaties en offertes worden door jou gecontroleerd en naar de klant verzonden. Daarnaast ben je zelf ook actief met het maken van calculaties. Tijdens de uitvoering van jouw werk, heb je regelmatig contact met klanten om zaken af te stemmen, op te vragen en klachten en problemen op te lossen. Het bedrijfsbureau is tevens verantwoordelijk voor het opgeven van de inkoopbehoefte, vraagt offertes op bij leveranciers en zorgt dat onderdelen, producten en halffabricaten op de juiste tijd en op de juiste plaats klaar staan in de werkplaats. 

Voor de medewerkers op het bedrijfsbureau ben je vraagbaak, controleur en coach. Je begeleidt hen in het maken van technische keuzes, bepaalt de werkvolgorde en planning en spreekt hen indien nodig aan op productiviteit of handelen. Je stuurt op klantgerichtheid, pro activiteit en effectiviteit. Doel is het bedrijfsbureau naar een hoger plan te brengen, door professionaliteit en efficiency toe te voegen in werkwijzen en procedures. Je gaat hier actief mee aan de slag en motiveert jouw medewerkers hier in mee te gaan en het beste uit zichzelf te halen. Op deze wijze zorg je ervoor dat de werkvoorbereiding perfect op orde is waardoor orders soepel door de productie gaan en binnen de gestelde tijd en het budget geleverd kunnen worden. Doordat je zelf ook deels uitvoerende taken hebt, ben je een voorbeeld dat doet volgen. Ook zorg je ervoor dat er consequent nacalculaties worden gemaakt, op basis waarvan geleerd kan worden voor de toekomst. Er wordt gewerkt met SolidWorks en het ERP-pakket MKG. 

Naast de dagelijkse aansturing van het bedrijfsbureau ben je een aantal keer per week op pad om klanten en beurzen en netwerkbijeenkomsten te bezoeken. Je bent met name gericht op het onderhouden van de relatie, maar je inventariseert ook behoeftes, denkt mee om tot de best mogelijke oplossing en aanbieding te komen. Wanneer e.e.a. technisch te diepgaand wordt, spar je met een interne collega. Binnen de organisatie is veel technische kennis waaruit je kunt putten. Bij het binnenhalen van de orders denk je al vooruit over maakbaarheid, planning en budget, zodat je uiteindelijk waar kunt maken wat je afspreekt met de klant. Je maakt samenwerkingsafspraken en richt processen in, zodat klanten zo optimaal mogelijk bediend kunnen worden en lange termijn relaties worden opgebouwd. Ook zorg je dat je continu op de hoogte blijft van ontwikkelingen in de markt en weet je wat er speelt. Hierdoor kun je meedenken en (cijfermatig) onderbouwd advies geven over aan te schaffen machines om te kunnen blijven voldoen aan de klantvraag. 

Standplaats: Meppel

Functie-eisen

Je hebt een gedegen opleidingsachtergrond en HBO+ werk- en denkniveau. Je hebt een afgeronde opleiding in de richting van technische bedrijfskunde, werktuigbouwkunde of vergelijkbaar. Je hebt voldoende technische kennis van machines en technieken als zagen, snijden, kanten en lassen om op niveau met collega’s en opdrachtgevers te kunnen communiceren. Kennis van robotlassen is een pré. Je hebt ervaring met ERP-pakketten.  

Persoonskenmerken
Je bent een echte peoplemanager die met daadkracht en op coachende wijze mensen aanstuurt. Je bent integer, betrouwbaar en betrokken en straalt dat ook uit naar jouw medewerkers en klanten. Je hebt in basis een positieve instelling, bent oplossingsgericht en maakt vanuit visie de vertaal- en verbeteringsslag naar concrete plannen. Je hebt een duidelijke drive en toewijding om kwaliteit te leveren, werkt vanuit verantwoordelijkheidsgevoel en kunt helder en direct communiceren. Je gelooft in de uitspraak ‘1+1=3’, waardoor je ervoor gaat het beste uit jou mensen te halen en daarmee het beste voor de organisatie en haar klanten te bereiken. 

Je bent organisatorisch en planmatig sterk. Je kunt overzicht houden over de diverse processen vanuit een ‘helicopter view’ en je weet de juiste prioriteiten te stellen. Je bent in staat om gestructureerd werkwijzen en procedures vast te leggen en te borgen. Je bent stressbestendig, kunt snel schakelen, ziet problemen als uitdagingen en beschikt over ‘gezond boeren verstand’ om logische en realistische keuzes te kunnen maken. 

Bedrijfsomschrijving

Onze opdrachtgever A. van der Hulst in Meppel is dé toeleverancier op het gebied van snijden, kanten, (robot)lassen, frezen en lichte tot middelzware machinebouw. 
A. Van der Hulst is een familiebedrijf dat in 1973 is opgericht en sindsdien voornamelijk staal in vele soorten, maten en kwaliteiten verwerkt. Maar ook het bewerken van RVS en aluminium behoort tot de mogelijkheden. Van der Hulst maakt producten voor een brede klantenkring. Een deel van de productie is seriematig voor vaste klanten en een deel is projectmatig. 

Inmiddels is de aansturing van het bedrijf overgegaan naar de volgende generatie en wordt het bedrijf geleid door de dochter van de oprichter. Op dit moment heeft zij leiding over het bedrijfsbureau en leidt zij mede de productie. Er werken ongeveer 32 mensen bij A. van der Hulst. De kernwaarden zijn: ‘doen wat je belooft’, kwaliteit en betrokkenheid. Medio 2018 is Van der Hulst verhuist naar een modern nieuwbouw pand. 

Contactinformatie

Het volledige werving- en selectietraject wordt verzorgd door Métier.

Mocht je interesse hebben in deze functie en voldoen aan de gestelde eisen, reageer dan zo spoedig mogelijk via onze site www.metier.nl. Voor vragen kun je contact opnemen met Ingobert Veen.