Internationaal Sales Manager

onafhankelijk system integrator – consultative selling – ca 30% reizen

Vacature

Als internationaal sales manager heb jij de verantwoordelijkheid voor het gehele commerciële traject in jouw regio. Jouw werk beslaat het in kaart brengen van markten en kansen en het opbouwen van een netwerk, maar ook het verwerven van opdrachten. Hierbij ben je gericht op het bouwen aan langdurige relaties. Je maakt deel uit van het salesteam dat op dit moment bestaat uit zes internationale sales managers. VONK richt zich voornamelijk op Nederland, Europa/Afrika, Midden Oosten en Verre Oosten. Afhankelijk van jouw kennis en ervaring krijg je een eigen regio, waarbij je je sowieso deels op uitbreiding van de West-Europese markt richt. Je bent 25-35% van de tijd aan het reizen, waarbij je 5 tot 10 dagen achtereen onderweg bent bij internationale bezoeken. 

Je klanten zijn voornamelijk bedrijven in de olie & gas industrie en energiemarkten. Projecten variëren in grootte van enkele tienduizenden tot enkele miljoenen euro’s. Gemiddeld ben je betrokken bij 10 tot 15 verkooptrajecten tegelijk, van verschillende grootte en in verschillende fases. Door langdurige relaties op te bouwen met verschillende contactpersonen bij klanten (multilevel selling) zorg je dat je op het juiste moment aan tafel zit met een klant. Door goed te luisteren en te inventariseren ontdek je waar VONK toegevoegde waarde kan leveren en hier speel je slim op in. Gesprekken gaan over innovatieve technieken, OPEX, rendement, kostenbesparingen en veiligheid, maar ook over budgetten, milieu, groene energie, digitalisering, IoT en industrie 4.0. 

Als een aanvraag binnenkomt, bepaal je middels een bid/no-bid procedure of VONK een voorstel zal uitbrengen. In deze fase verdiep je je in de scope van het project, de concurrenten, de toegevoegde waarde die VONK kan leveren, terms & conditions, juridische voorwaarden, marge, toekomstmogelijkheden etc. Na intern akkoord wordt een team gevormd dat aan de slag gaat om een voorstel op maat te maken. Jij onderhandelt met de klant over de termijn van aanleveren. Daarnaast zorg je dat jouw collega’s alle relevante informatie hebben om de slagingskans van het aanbod te maximaliseren. Als het voorstel is gepresenteerd, ben jij aanspreekpunt voor alle klantvragen en aanpassingen en zorg je dat het aanbod uiteindelijk wordt geaccepteerd. Vaak bestaan contracten uit uitgebreide juridische en financiële documenten, jij leest en beoordeelt deze en zorgt dat contractuele voorwaarden acceptabel en eenduidig zijn en indien nodig ga je hierover in gesprek met de klant. Pas na de interne kick-off meeting draag je het project over aan de projectmanager.

Standplaats: Zwolle

Functie-eisen

Je hebt een technische HBO/WO opleiding afgerond en ruime werkervaring in een commerciële buitendienst rol binnen een technisch georiënteerde internationale setting. Je hebt voldoende (elektro/control) technische kennis om een volwaardig gesprekspartner te zijn voor de klanten van VONK. Bij voorkeur breng je een netwerk in de energie en/of olie & gas sector mee. Een goede beheersing van de Engelse taal is essentieel. Regelmatig internationaal reizen past binnen jouw leven.

Persoonskenmerken
Je hebt een zeer sterke commerciële drive en technische affiniteit, speelt goed in op de behoeften van de klant en weet de juiste contacten te leggen en te onderhouden. Jij weet hoe en bij wie je de juiste informatie haalt en kunt de vertaalslag maken naar wat VONK heeft te bieden. Van nature ben je nieuwsgierig en kun je goed luisteren. Door jouw charismatische persoonlijkheid ben je in staat te netwerken, onderhandelen en zaken voor elkaar te krijgen, zowel intern als extern. Hierbij ben je ondernemend en autonoom en houd je ervan je eigen plannen te maken. Je bezit de stijlflexibiliteit om je gesprekstechnieken aan te passen, rekening houdend met de functie, positie en cultuur van je gesprekspartner. Je houdt van persoonlijk contact en hebt intern een samenwerkingsgerichte instelling. Verder ben je flexibel ingesteld en heb je een proactieve en resultaatgerichte manier van werken. 

Bedrijfsomschrijving

Onze opdrachtgever is VONK, met het hoofdkantoor in Zwolle en vestigingen in het Midden Oosten en Verre Oosten. Met meer dan 80 jaar ervaring is Vonk een vooraanstaande speler in het bieden van electrical & instrumentation (E&I) en control & automation (C&A) oplossingen in de olie & gas en energie markten. Ze ontwerpen, assembleren en installeren (containerized) electrical power distribution en process control apparatuur. Vonk is een onafhankelijke organisatie, onderdeel van de Industry International Group.

Iedere klant en elk project van VONK is uniek, maar hun missie blijft hetzelfde: de juiste innovatieve oplossing vinden voor de meest complexe uitdagingen. VONK besteedt veel tijd aan het in kaart brengen van iedere situatie om te kunnen komen met maatwerk oplossingen die perfect aansluiten bij de wensen van elke klant. VONK bezit de expertise, specialistische kennis en contacten om elk project succesvol te maken en kostenbesparing voor hun klanten te realiseren.
VONK kan de meeste toegevoegde waarde bieden in complexe projecten waarin snel geleverd moet worden in lastig bereikbare gebieden. Betrouwbaarheid, innovatie, flexibiliteit en vakbekwaamheid zijn waar VONK voor staat. 
 

Contactinformatie

Het volledige werving- en selectietraject wordt verzorgd door Métier.

Mocht je interesse hebben in deze functie en voldoen aan de gestelde eisen, reageer dan zo spoedig mogelijk via onze site www.metier.nl. Voor vragen kun je contact opnemen met Ingobert Veen.