‘Uit de praktijk’

Een divers aantal voorbeelden uit de praktijk van MKB werving en selectie en organisatieontwikkeling procedures die wij de afgelopen periode binnen MKB bedrijven hebben begeleid.

Disselhorst – Organisatie-inrichting 

Disselhorst Metaal B.V. in Raalte benaderde Ingobert Veen met de vraag op zoek te gaan naar een werkvoorbereider. Na interviews met een groot deel van de medewerkers over wat zij vinden dat nodig is en wat zij graag anders zouden zien, bleek de oplossing niet te liggen in het vinden van een nieuwe medewerker. Er bleek veel winst te behalen op het gebied van efficiency en kwaliteit. Het anders inrichten van de organisatie was wellicht een betere zet dan het uitzetten van een vacature. Het proces werd vervolgd met assessments waar alle medewerkers vrijwillig aan hebben deelgenomen. Hieruit bleek duidelijk waar ieders kwaliteiten lagen. Door teams anders samen te stellen en met werkplekken te schuiven is een geheel nieuwe inrichting ontstaan. Dit resulteert in kortere lijnen, meer mogelijkheid voor uitwisselbaarheid van werkzaamheden en een hogere kwaliteit van overdracht naar de productie. Dit zal zorgen voor het versterken van onderling begrip en samenwerking en dus ook tot verhoging van efficiency en kwaliteit.

SPARQ Assembly – Proposal Manager 

Métier mocht de werving verzorgen voor een proposal manager bij SPARQ. Een mooie groeirol waarbinnen een ontwikkeling te maken is naar een coördinerende rol voor de proposal teams. Na ‘diep in de vacature te zijn gedoken’ heeft Deborah Marcus een heldere wervingstekst geschreven en deze uitgezet. Samen met de managing director van SPARQ is vervolgens een selectie gemaakt op de binnengekomen sollicitaties. Met deze kandidaten heeft Deborah samen met de managing director een videogesprek van ca. 20 minuten gevoerd, waarna met drie kandidaten een vervolggesprek is gepland. De match bleek er te zijn en de nieuwe medewerker is eind augustus 2019 bij SPARQ gestart!

Gema Apparatenbouw – Manager Projecten on- en offshore wereld.

Het leveren van maatwerk voor de petrochemische industrie, dat is waar Gema Apparatenbouw in Biddinghuizen zich in heeft gespecialiseerd. Vakmanschap staat dan ook hoog in het vaandel. Het bedrijf was op zoek naar een goed georganiseerde projectleider die meerdere projecten in verschillende stadia van ‘A tot Z’ kan begeleiden. Métier werkt al langere tijd met Gema samen en heeft meerdere vacatures in kunnen vullen de afgelopen jaren. Ook dit keer hebben we de vacature succesvol in kunnen vullen. Een nauwe samenwerking en soepele communicatie over en weer hebben daar zeker aan bijgedragen!

Ventilex – Business Controller

Bij Ventilex in Heerde, actief in de voedingsmiddelen-, mineralen- en chemische procesindustrie, heeft een wereldwijde reputatie opgebouwd in de niche-markten van industriële drogers en luchtontvochtigers. Er werd gezocht naar een business controller die intensief samenwerkt met de finance manager. De rol betrof een combinatie van project control, financial control, business control en AO/IC. Onze adviseur Deborah Marcus begeleidt Ventilex regelmatig bij de werving en selectie van nieuwe medewerkers. En zo is het ook dit keer weer gelukt om vanuit een goede samenwerking de juiste kandidaat te vinden.

Ventilex – Coördinator Export en Facilitair

Soms blijken twee, op het eerste oog totaal verschillende, rollen heel goed bij één persoon te passen. Dat geldt in ieder geval voor deze rol waarbij de verantwoordelijkheid voor alle interne facilitaire zaken gecombineerd is met het optimaliseren en coördineren van alle zaken omtrent internationaal transport en export. O.a. de eigenschappen gestructureerd, procesmatig, doelgericht en dienstverlenend zijn nodig voor beide rollen. Deze hebben wij na het uitzetten van de vacature gevonden in een kandidaat die in zijn loopbaan ervaring heeft opgedaan op zowel facilitair als export gebied.

Mefiag Filtration – Directeur

Het internationale bedrijf Mefiag Filtration in Heerenveen is een aantal jaar geleden overgenomen door het grote Amerikaanse Nasdaq beursgenoteerde CECO Environmental. Sindsdien werd het bedrijf aangestuurd vanuit de VS, maar halverwege 2017 werd besloten dat het vanwege de rust en verbinding toch tijd was voor een directeur ertussen. Samen met het MT in Nederland en de directie op afstand is er gezocht naar een ervaren professional die de synergetische effecten met het moederbedrijf en de diverse zusterbedrijven weet in te zetten en tegelijk ook de vertaalslag weet te maken naar de medewerkers in Friesland. Die persoon is gevonden in Fred Jan Weggen, een senior die al diverse rollen als directeur heeft gehad.

STT Products  – Manager Operations

STT Products in Tolbert is de laatste jaren sterk gegroeid. Waar het bedrijf eerst voornamelijk projecten in de machinebouw ontwikkelde, groeit de omvang van de machinebouw projecten en begeeft het zich nu ook in de markt van toelevering van verspaningswerk. Om die, in dynamiek zeer verschillende, processen in te regelen en te coördineren hebben wij voor STT een manager operations bemiddeld met zowel management als engineers ervaring. Dit is voor het bedrijf een nieuwe functie waardoor de algemeen directeur meer ruimte heeft gekregen om op pad te gaan naar klanten.

Kruitbosch – Manager Business Development

Kruitbosch in Zwolle is al meer dan 60 jaar de leverancier voor alles op fietsgebied en daarnaast ook eigenaar van de fietsmerken Cortina en Alpina. Al jaren mag Métier Kruitbosch begeleiden bij het invullen van hun vacatures, zo ook bij de functie van manager business development. Deze vacature kwam tot stand doordat er binnen het bedrijf een sterkere scheiding werd gemaakt tussen de verschillende conceptuele en commerciële teams. Om één van die teams goed aan te sturen ontstond deze nieuwe MT functie, die is ingevuld door een academisch persoon met veel assortimentservaring voor wie dit een uitstekende nieuwe stap is.

Gema Apparatenbouw – Technisch Projecten Coördinator

Bij GEMA-Apparatenbouw in Biddinghuizen verliet een zeer ervaren medewerker het bedrijf, waardoor er een bron van schaarse technische kennis wegviel. Dit resulteerde in een lastige zoektocht naar een vervangende technisch projectencoördinator. Métier adviseur Ingobert was echter op de hoogte van een bedrijfsreorganisatie bij een andere klant, waardoor die betreffende engineering afdeling werd verplaatst naar het buitenland. Een daardoor beschikbare medewerker met HTS achtergrond en specialistische kennis werd benaderd en bleek een uitstekende match te zijn voor beide partijen.

Cuperus Gedenken – Vormgever Grafmonumenten

Cuperus Gedenken in Zwolle is een familiebedrijf en een sterke speler in de markt van grafmonumenten. In hun zoektocht naar een vormgever was met name de uitdaging om een persoon te vinden met zowel technische kennis en ervaring in de bouwwereld, als ook relationeel en creatief sterke vaardigheden. Volgens Cuperus werd deze combinatie van vaardigheden door Métier adviseur Deborah Marcus innovatief vertaald naar een profiel, waardoor uiteindelijk zelfs twee geschikte kandidaten zijn gevonden.

NNSL (Heutink Groep) – Algemeen Directeur

De Heutink Groep, een bekende naam in de onderwijswereld, heeft in 2013 de Noord Nederlandse Stempelfabriek overgenomen. Voor dit dochterbedrijf in Groningen ontstond de vraag naar een algemeen directeur om de dagdagelijkse leiding en de verhuizing naar een nieuwe locatie op zich te nemen. Er is een people manager gezocht en gevonden met zowel een technische achtergrond, als een commerciële insteek, die dit bedrijf succesvol in de markt weet te zetten.

HiTec Food Systems – Manager Operations

HiTec Food Systems ontwikkelt en produceert RVS oplossingen op maat voor de voedingsmiddelen industrie. Om het bedrijf verder te kunnen laten groeien was er meer structuur en een scheiding van taken en verantwoordelijkheden nodig in het bedrijf. Er werd gezocht naar een relatief jong persoon, die complementair is aan de algemeen directeur. Die persoon is gevonden in operations manager Jos Scholten, voor wie het een leuke manier is om in een kleiner bedrijf meer managementervaring op te doen.

Pion Kunststoffen BV – Twee vacatures

Bij PION Kunststoffen BV in Amersfoort is gezocht naar een manager backoffice, zodat de eigenaar een vrijere ondernemersrol kreeg en minder als manager hoefde te fungeren. Er is iemand gevonden met veel ervaring en plezier in het aansturen van de backoffice. Vervolgens is met nog een vacature de tweede stap gezet naar een scheiding tussen de klant- en leverancierskant. Met een wat zwaarder ingevulde functie van coördinator inkoop en logistiek heeft PION daarmee ook veel nieuwe kennis in huis.

Vriesia – Controller

Vriesia Bouwen met Glas in Sneek levert een totaalconcept van bouw gerelateerde glasproducten. De afgelopen jaren was hun boekhouding en controlling goed ingericht, maar het bleek eigenlijk niet fulltime nodig te zien. Via ons werving en selectie traject is de controller functie vervolgens parttime ingevuld door een jonge vrouw met kinderen die graag de stap vanuit de accountancy wilde maken en voort borduurt op wat er al is neergezet. Tegelijkertijd is er ook een manager planning aangenomen, samen met de eigenaresse vormen deze drie personen nu het MT dat er voorheen nog niet was.